
BLOG
Alles over obstipatie
Obstipatie, of verstopping, kan ontzettend hinderend zijn in je dagelijkse leven. Misschien durf je minder goed de deur uit, bang dat je onderweg naar het toilet moet. En ja, dan ben je al snel een halfuur tot een uur verder. Het duurt lang, voelt onprettig en het liefst stel je dit ongemak zo lang mogelijk uit. Het gaat vanzelf over, beloof je jezelf. Maar na een paar dagen, of zelfs weken, is er niks anders en grijp je soms in pijn naar je inmiddels krampende buik. Wat kun jij doen tegen obstipatie?

Wat is obstipatie?
We noemen het obstipatie als je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Als je dan naar het toilet gaat, duurt dit vaak lang en kan het pijnlijk zijn, omdat de ontlasting in de darm is opgedroogd. Andere klachten van obstipatie zijn:
- Buikpijn of buikkrampen
- Het gevoel dat er ‘meer’ komt na je toiletbezoek
- Pijn bij de ontlasting
De oorzaak
Verstopping komt in veel gevallen door (een van) de volgende aandachtspunten:
- Te weinig drinken
- Medicijngebruik
- Te weinig vezels
- Een verkeerde houding
- Te weinig beweging
- Zwangerschap
Wat te doen?
Als je merkt dat je last hebt van obstipatie en het niet uit zichzelf verdwijnt, of als het een terugkomend probleem is, dan is het altijd verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen. Eigenlijk zijn er altijd medicijnen nodig om obstipatie te verhelpen. Echter, er zijn ook dingen die je thuis kunt doen om de klachten van obstipatie (proberen te) voorkomen. Dit begint al bij voldoende drinken: gemiddeld 6-8 glazen voor een volwassene. Vind je water drinken lastig, dan kan thee een goed alternatief zijn.
Vind je vezels
Verder is het eten van genoeg vezels dus heel belangrijk. Deze houden namelijk vocht vast in de darmen, waardoor deze beter gaan werken. Je vind met name vezels in volkoren producten (brood, pasta, rijst). Verder vind je ze in groente, fruit, peulvruchten en noten. Bovendien helpt bewegen, bijvoorbeeld wandelen, de darmen om in beweging te komen. Als laatste is het goed om naar het toilet te gaan als je de drang voelt. Doe je dit niet, dan verdwijnt de drang mogelijk en wordt het lastiger, omdat de ontlasting harder wordt.
Juiste voeding
Wanneer je je dieet aan wilt passen, bijvoorbeeld op een gezondheidsklacht als obstipatie, dan kan het lastig zijn om uit te vogelen wát je moet aanpassen, en hoe. Dat je hier misschien graag hulp bij wilt is helemaal niet gek. Wanneer je bij Leemburg Familiediëtist terechtkomt, gaan we eerst kijken wat jouw hulpvraag is en hoe we hierbij kunnen ondersteunen, in dit geval: welke voeding heb jij nodig om obstipatie (een volgende keer) te voorkomen? Samen kijken we wat er voor jou nodig is zodat jij weer probleemloos van je leven kunt gaan genieten. Neem contact op voor meer informatie!
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen

Stel hier je vraag
Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.