BLOG


BLOG | 18 juli 2023

Alles over obstipatie

Obstipatie, of verstopping, kan ontzettend hinderend zijn in je dagelijkse leven. Misschien durf je minder goed de deur uit, bang dat je onderweg naar het toilet moet. En ja, dan ben je al snel een halfuur tot een uur verder. Het duurt lang, voelt onprettig en het liefst stel je dit ongemak zo lang mogelijk uit. Het gaat vanzelf over, beloof je jezelf. Maar na een paar dagen, of zelfs weken, is er niks anders en grijp je soms in pijn naar je inmiddels krampende buik. Wat kun jij doen tegen obstipatie? 

Obstipatie

Wat is obstipatie?

We noemen het obstipatie als je minder dan drie keer per week ontlasting hebt. Als je dan naar het toilet gaat, duurt dit vaak lang en kan het pijnlijk zijn, omdat de ontlasting in de darm is opgedroogd. Andere klachten van obstipatie zijn:

De oorzaak

Verstopping komt in veel gevallen door (een van) de volgende aandachtspunten:

Wat te doen?

Als je merkt dat je last hebt van obstipatie en het niet uit zichzelf verdwijnt, of als het een terugkomend probleem is, dan is het altijd verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen. Eigenlijk zijn er altijd medicijnen nodig om obstipatie te verhelpen. Echter, er zijn ook dingen die je thuis kunt doen om de klachten van obstipatie (proberen te) voorkomen. Dit begint al bij voldoende drinken: gemiddeld 6-8 glazen voor een volwassene. Vind je water drinken lastig, dan kan thee een goed alternatief zijn.

Vind je vezels

Verder is het eten van genoeg vezels dus heel belangrijk. Deze houden namelijk vocht vast in de darmen, waardoor deze beter gaan werken. Je vind met name vezels in volkoren producten (brood, pasta, rijst). Verder vind je ze in groente, fruit, peulvruchten en noten. Bovendien helpt bewegen, bijvoorbeeld wandelen, de darmen om in beweging te komen. Als laatste is het goed om naar het toilet te gaan als je de drang voelt. Doe je dit niet, dan verdwijnt de drang mogelijk en wordt het lastiger, omdat de ontlasting harder wordt.

Juiste voeding

Wanneer je je dieet aan wilt passen, bijvoorbeeld op een gezondheidsklacht als obstipatie, dan kan het lastig zijn om uit te vogelen wát je moet aanpassen, en hoe. Dat je hier misschien graag hulp bij wilt is helemaal niet gek. Wanneer je bij Leemburg Familiediëtist terechtkomt, gaan we eerst kijken wat jouw hulpvraag is en hoe we hierbij kunnen ondersteunen, in dit geval: welke voeding heb jij nodig om obstipatie (een volgende keer) te voorkomen? Samen kijken we wat er voor jou nodig is zodat jij weer probleemloos van je leven kunt gaan genieten. Neem contact op voor meer informatie!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.