BLOG


BLOG | 23 mei 2023

‘Wat is het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding?’

Tijdens je zwangerschap moet je ontzettend veel dingen regelen en continu keuzes maken. Van de kleur van de babykamer en het ontwerp van het geboortekaartje tot je geboorteplan en de kraamverzorgster. Een andere belangrijke keuze die je moet maken is hoe je je baby gaat voeden. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken.

borstvoeding-en-flesvoeding

Voedingssamenstelling

De voedingsstoffen in borstvoeding en flesvoeding verschillen wezenlijk van elkaar. Borstvoeding bevat natuurlijke voedingsstoffen zoals antilichamen, vetten, eiwitten en vitamines. Deze bevorderen de groei en de ontwikkeling van je kindje en beschermen hem tegen infecties. Ook is het makkelijker verteerbaar dan flesvoeding, waardoor je baby minder kans heeft op spijsverteringsproblemen. De voedingsstoffen in flesvoeding zijn daarentegen synthetisch geproduceerd en bevatten vaak toegevoegde vitamines en mineralen.

Binding

Tijdens borstvoeding is er sprake van huid-op-huidcontact. Hierdoor komt oxytocine vrij, een soort knuffelhormoon. Dit heeft een positief effect op de band tussen jou en je kind. Flesvoeding kan echter ook de band tussen moeder en baby stimuleren als je nauw betrokken blijft bij de voeding.

Gezondheidsvoordelen

Borstvoeding biedt veel gezondheidsvoordelen voor zowel jou als voor je baby. Je baby krijgt afweerstoffen binnen tegen ziektes die jij al hebt doorgemaakt. Het vermindert bijvoorbeeld de kans op infecties en ziekten. Ook op de lange termijn kan borstvoeding de gezondheid verbeteren. Het vermindert bijvoorbeeld het risico op borstkanker, diabetes type 1 en obesitas. Flesvoeding biedt deze voordelen niet.

Gemak

Borstvoeding is altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur. Bovendien past de samenstelling van de melk zich aan aan de leeftijd van je baby. Flesvoeding moet altijd nog worden klaargemaakt voordat het aan je baby kan worden gegeven. Zeker als je de deur uitgaat, vergt dit enige voorbereiding. Aan de andere kant heeft flesvoeding als voordeel dat andere mensen je kindje ook kunnen voeding. Ook kan de hoeveelheid voeding die je baby met flesvoeding binnenkrijgt beter worden gemeten dan bij borstvoeding.

De kosten

Het is misschien niets iets waar je direct bij stilstaat als je de keuze maakt tussen borstvoeding en flesvoeding, maar borstvoeding is een stuk goedkoper dan flesvoeding. Het is namelijk helemaal gratis! Flesvoeding kan daarentegen duur zijn, zeker als je kindje speciale flesvoeding nodig heeft door allergieën of andere gezondheidsproblemen. Flessen, spenen, melkpoeder en sterilisatieapparatuur kunnen flink in de kosten lopen.

Leemburg Familiediëtist

Borstvoeding heeft veel voordelen. Maar misschien kies je er bewust voor om geen borstvoeding te geven. Of je wil het heel graag, maar het lukt niet. Dat kan heel vervelend zijn, maar gelukkig bestaat er tegenwoordig ontzettend goede en kwalitatieve flesvoeding. Ervaar jij problemen met het voeden van je kindje? Of wil je meer informatie over het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding? Neem dan contact op met de specialisten van Leemburg Familiediëtist voor advies.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.