BLOG


BLOG | 28 februari 2020

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Kinderen groeien op hun eigen tempo. Vanaf de geboorte wordt doorgaans een groeicurve bijgehouden aan de hand waarvan wordt bepaald of het kind goed groeit. In eerste instantie kijk je daarbij vooral naar of de lengte en het gewicht past bij de leeftijd van het kind. Later wordt vooral rekening gehouden met of het gewicht en de lengte op elkaar aansluiten. Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen.

Groeicurve

In een groeicurve is een nullijn die het gemiddelde gewicht bij een bepaalde lengte toont. Wanneer het gewicht zich op deze nullijn bevindt, heeft het kind dus een gemiddeld gewicht. Maar het gewicht kan uiteraard variëren. Kinderen groeien nu eenmaal niet volgens een vast schema, waardoor kleine afwijkingen gedurende korte periodes heel normaal zijn. Bij gezonde en normaal ontwikkelende kinderen kunnen matige voedingsproblemen en de daarbij horende gewichtsafwijkingen dan ook regelmatig voor. Maar mocht je echt opvallende resultaten krijgen bij metingen, dan is het aan te raden de groei een tijdje goed in de gaten te houden.

Verschillende oorzaken

Er kunnen veel oorzaken zijn waardoor er een afwijkende groei bij jouw kind is ontstaan. Zo zijn veel jonge kinderen in bepaalde periodes (zeer) selectief bij het eten, waardoor ze soms tijdelijk wat minder voedsel binnenkrijgen. Vaak gaat dit na verloop van tijd vanzelf voorbij. Maar ook kan afwijkende groei voortkomen uit andere omgevingsfactoren, zoals stress, te veel of te weinig beweging of een langduriger ongezond eetpatroon. Daarnaast kunnen kinderen groeiproblemen krijgen door bepaalde ziektes of aandoeningen.

Voedingsadviezen

Een (te) laag gewicht bij kinderen kan een aanwijzing zijn voor ondervoeding, bij een (te) hoog gewicht loopt het kind kans op bijbehorende lichamelijke klachten. Natuurlijk wil je in zo’n situatie je kind zo goed mogelijk helpen naar een gewicht passend bij de leeftijd en lengte. Toch kan dit een ingewikkeld proces zijn. Een diëtist kan je helpen aan de hand van verschillende voedingsadviezen en -tips om stappen te zetten naar een gezonder voedingspatroon en passender gewicht.

Lekker pûh!

Bij Leemburg Familiediëtist kun je terecht wanneer jouw kind te maken heeft met afwijkende groei, of er nu sprake is van onder- of overgewicht. Zo kan er gebruik gemaakt worden van de methode ‘Lekker Pûh!’. Aan de hand van deze methode krijgen kinderen al op een jonge leeftijd kennis en vaardigheden rondom een gezonde leefstijl aangeleerd. Het is belangrijk om het kind te leren wat gezond eten en bewegen is, en hoe hij deze aspecten kan toepassen in het dagelijks leven, zodat een gezond voedingspatroon normaal wordt en blijft.

Groeien naar gezond gewicht

In deze speciale methode worden kinderen van 5 tot en met 18 jaar op een speelse en leerzame manier gecoacht bij het oppakken van een gezond eet- en beweegpatroon. Zo kan je kind op verantwoorde en veilige wijze groeien naar zijn gezonde gewicht! Een familiediëtist is er niet alleen voor kinderen met overgewicht. Ook voor andere problemen rondom voeding kun voor advies je bij de diëtist terecht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ondergewicht, voedselallergieën en darmproblemen. Daarnaast biedt Leemburg Familiediëtist hulp bij zwangerschapsvoeding en een gezonde leefstijl voor kinderen en volwassenen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Eerste hulp bij de voedingsproblemen van je baby

Is jouw kindje al toe aan zijn eerste hapje? De familiediëtist geeft praktisch advies als er onverhoopt voedingsproblemen optreden.

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.