BLOG


BLOG | 1 november 2019

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je steeds dorst en moet je vaak en veel plassen? Dan bestaat de kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Het kan ook zijn dat je deze symptomen niet hebt en toch deze vorm van suikerziekte hebt ontwikkeld. In dat geval is het éxtra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en een diëtiste kan je daarbij helpen.

Kans van 5 tot 10 procent

Zwangerschapsdiabetes ontstaat vaak tussen de 24e en 28e week van de zwangerschap. Als jij in verwachting bent, heeft je lichaam meer insuline nodig. Jouw lichaam, en dat van je baby, groeit immers. Er komen steeds meer cellen die insuline nodig hebben. Bij 5 tot 10 procent van de zwangere vrouwen kan de alvleesklier dit niet aan en ontstaat er zwangerschapsdiabetes.

Zwangerschapsdiabetes

Doordat er te weinig insuline wordt geproduceerd, blijft er teveel suiker in het bloed zitten. Door deze hogere glucosewaarden kan je kindje erg groot worden, en dat kan tijdens de bevalling problemen opleveren. Je baby kan er zelfs blessures door oplopen. Maar liefst 50% van de vrouwen die tijdens hun zwangerschap deze tijdelijke vorm van suikerziekte krijgen, ontwikkelen binnen 10 jaar diabetes type 2. Ook het kind heeft later meer kans om dit te krijgen.

Risicogroepen

Je loopt een grotere kans om zwangerschapsdiabetes te krijgen als je …

… BMI voor de zwangerschap 30 of hoger was.

… het bij een vorige zwangerschap ook hebt gehad.

… vorige kindje bij de geboorte (meer dan) 4500 gram woog.

… van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent.

… vader, moeder, broer of zus diabetes type 2 heeft.

OGTT

Wanneer de verloskundige of gynaecoloog vermoedt dat jij zwangerschapsdiabetes hebt, zal er een OGTT worden gedaan: een Orale Glucose Tolerantie Test. Als daaruit blijkt dat je een verhoogd suikergehalte hebt, zul je doorgestuurd worden naar een diëtist die je kan adviseren over het eetpatroon dat je het beste kunt volgen.

Eetgewoontes aanpassen

Ik neem altijd eerst de huidige eetgewoontes door met de vrouwen die naar mij worden doorverwezen. Vaak is het al voldoende om suikerrijke dranken, toetjes, koek en snoep te vervangen door gezondere alternatieven en witte graanproducten om te ruilen voor volkoren varianten. Met een goed advies kan ik vrouwen geruststellen en voorkomen dat ze doorschieten naar de andere kant waarin ze alle koolhydraten gaan vermijden en juist weer te weinig binnenkrijgen. En dat is nu ook weer niet goed voor de ontwikkeling van de baby.

Insuline spuiten

Ondanks het opvolgen van al die adviezen is er een klein aantal vrouwen bij wie de glucosewaardes niet zakken. Voor hen kan er gekozen worden om gedurende de rest van de zwangerschap insuline te spuiten. Ook in zo’n geval kan ik je adviseren over de juiste voeding en leefstijl om je glucosewaarden zo stabiel mogelijk te houden. Zodra je bevallen bent, verdwijnt de diabetes meestal binnen een dag.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Eerste hulp bij de voedingsproblemen van je baby

Is jouw kindje al toe aan zijn eerste hapje? De familiediëtist geeft praktisch advies als er onverhoopt voedingsproblemen optreden.

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.