BLOG


BLOG | 17 maart 2022

Heeft jouw kind last van voedingsproblemen?

Met een resoluut gebaar duwt je kleintje het hapje, dat je hem voorhoudt, weg. Met een boze uitdrukking op zijn snoetje draait hij zijn hoofdje weg; zijn mondje stijf dichtgeknepen. Je wordt er soms wanhopig van, want wát je ook probeert: hij lust haast niks. Met zo’n kritische eter begin je je zo onderhand toch een beetje zorgen te maken. Gelukkig weet de familiediëtist raad!

voedingsproblemen

Voedingsproblemen: een fase?

Het percentage kinderen dat tijdens zijn ontwikkeling tegen voedingsproblemen aanloopt is groot: maar liefst 25 tot 40%. Meestal betreft het een tijdelijke fase die weer overgaat. Daar is dus niets verontrustends aan. Soms wordt het echter een machtsmiddel om ouders uit te testen. Het valt niet altijd mee om daar of de juiste manier mee om te gaan. En daar komt nog een zorg bij kijken, want krijgt je kind nog wel voldoende voedingsstoffen binnen?

Ondervoeding ligt op de loer

Er bestaat een gevaar dat je kind ondervoed raakt, wanneer hij of zij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij ondervoeding is er een tekort of disbalans van energie, eiwitten en andere voedingsstoffen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Je kind kan sneller ziek worden en heeft een grotere kans op infecties. Daarnaast heeft ondervoeding uiteraard een negatief effect op de groei en ontwikkeling van je kind. Het kan prettig zijn om hierover in gesprek te gaan met een gespecialiseerd diëtist: een kinderdiëtist. Zij kan bekijken hoe de voeding eruitziet en of verdere aanvullingen nodig zijn.

De hulpvraag

Wanneer je kind een kritische eter is, kan het ondervoed raken, maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Er kunnen ook voedingsproblemen ontstaan door bijvoorbeeld de darmpjes. Hierdoor kunnen voedingsstoffen niet goed in het lichaam worden opgenomen. Er is een sprake van een infectie of je kind heeft pijn. ‘Daarom is een goed intakegesprek ook zo belangrijk’, vertelt familiediëtist Jildou Tuinman-Leemburg. ‘Dat gesprek kan hier op het spreekuur plaatsvinden, maar ook gewoon bij jou thuis. Op deze manier krijg ik een goed beeld van de hulpvraag en de situatie. Dit vormt de basis van de behandeling. In overeenstemming met je huisarts kan ik als diëtist adviseren wat er nodig is om je kind weer op een gezond gewicht te krijgen.’

Vijf gouden tips voor kritische eters

Met deze tips kun jij je kind helpen om te gaan eten:

Vraag hulp

‘Is jouw kind een kritische eter, heb je alles al geprobeerd en ben je bang dat hij ondervoed raakt? Wacht dan niet langer, maar schakel de hulp van een huisarts of diëtist in. Dat kan natuurlijk ook als jijzelf vragen hebt omtrent je leefstijl en voeding, of als je oudere kinderen hebt die hulp kunnen gebruiken rondom deze thema’s. Als familiediëtist ondersteun ik jou en je kind of kinderen met een aanvullend voedingsadvies.‘

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.