BLOG


BLOG | 6 januari 2020

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond, want ze zitten boordevol ijzer, vitamines, onverzadigde vetten en ze vormen een goede bescherming tegen bepaalde hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn walnoten, hazelnoten, amandelen en al die andere soorten ook nog eens ontzettend lekker. Toch kan niet iedereen hiervan genieten. Niet omdat ze de smaak niet waarderen, maar omdat ze er nogal heftig op reageren.

Jeuk en tintelingen

Tintelingen en jeuk in de mond en zwellingen van je lip, tong of keel na het eten van noten: het kan je zomaar gebeuren. De kans is groot dat je dergelijke klachten ook krijgt na het eten van fruitsoorten als appel, kers, peer en perzik of bepaalde rauwe groente, die op hun beurt een belangrijke bron zijn van vitamines, mineralen en voedingsvezels. Deze klachten kunnen direct na het eten van genoemde producten optreden. Het wordt ook wel OAS genoemd: het oraal allergiesyndroom. Gelukkig verdwijnen de klachten na een minuut of twintig weer.

Kruisallergie

Waarschijnlijk is er dan sprake van een kruisallergie die verband houdt met je hooikoortsklachten. Wist je dat bij 50 tot 90% van de mensen met hooikoorts reacties ontstaan op bepaalde voedingsmiddelen? Het eiwit van de pollen, het zogenoemde allergeen of allergie veroorzakende deeltje, waarop je immuunsysteem reageert, lijkt erg op de eiwitten in veel voedingsmiddelen, waaronder noten en diverse fruitsoorten. Je immuunsysteem kan nauwelijks onderscheid maken en reageert daarom met een milde voedselallergie. Dit wordt een kruisallergie genoemd.

Immuunsysteem

Eigenlijk is het dus een dom misverstand van je immuunsysteem. Door je primaire allergie voor bijvoorbeeld de berk, graspollen of zelfs huisstofmijt of latex, word je ook ‘zomaar’ allergisch voor diverse voedingsmiddelen. Dat is erg vervelend, want genoemde producten passen allemaal in een gezond eetpatroon. Door ze te schrappen uit je voedingspatroon loop je dus de kans dat er tekorten ontstaan. Met alle gevolgen van dien.

Diëtist

Daarom is een bezoek aan een diëtist die gespecialiseerd is in voedselallergieën en overgevoeligheden beslist geen overbodige luxe. Ik kan jouw klachten beoordelen en onderzoeken of er inderdaad sprake is van een kruisallergie. Aan de hand daarvan gaan we een plan maken hoe je hiermee om kunt gaan en op welke manier je de meeste voedingsmiddelen tóch kunt blijven eten zonder last te krijgen van de vervelende zwellingen en jeuk in je mond.

Vergoeding

Wist je trouwens dat de meeste zorgverzekeraars een aantal bezoeken aan een diëtist per jaar (deels) vergoeden? Informeer ernaar bij je zorgverzekeraar om onaangename verrassingen achteraf te voorkomen.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Eerste hulp bij de voedingsproblemen van je baby

Is jouw kindje al toe aan zijn eerste hapje? De familiediëtist geeft praktisch advies als er onverhoopt voedingsproblemen optreden.

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.