BLOG


BLOG | 17 maart 2022

Help! Mijn kind heeft darmproblemen!

‘Mama, ik heb zo’n buikpijn.’ Met een van pijn vertrokken gezicht staat je kind voor je met zijn handjes op zijn buik. Er staan tranen in zijn ogen en zelf staat jou het huilen ook nader dan het lachen. Dit is al de zoveelste keer dat je zoontje klaagt over pijn in zijn buik en hij heeft de laatste tijd ook al menig ongelukje gehad. Geen wonder, hij heeft steeds diarree en het lukt hem vaak niet om dat op te houden.

darmproblemen

Dunne en dikke darm

In de dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen. Goede bacteriën helpen bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën en schimmels zich er niet kunnen vestigen. Alle niet verteerbare voedingsstoffen en afvalstoffen komen in de dikke darm terecht. In de dikke darm wordt vocht aan de dunne massa onttrokken. Door de knijpbeweging die de darm maakt, verschuift de ontlasting langzaam richting de anus. Je voelt aandrang en gaat naar het toilet waar de ontlasting zonder veel moeite het lichaam kan verlaten.

Gevaar van uitdroging

Wanneer de darmen gezond zijn en goed werken, krijg je ontlasting die normaal van structuur is. Bij chronische diarree, waarvan gesproken wordt wanneer de klachten minstens twee weken bestaan, wordt er geen of te weinig vocht aan de ontlasting onttrokken. Kinderen kunnen hierdoor snel uitdrogen of te veel zouten te verliezen. Daarnaast gaat het ook vaak gepaard met pijnlijke krampen.

Toilet verstopt

Bij obstipatie is het omgekeerde aan de hand. De ontlasting is juist veel te erg ingedikt en je kunt maar één of twee keer (of soms nog minder vaak) per week naar de wc. De hoeveelheid ontlasting hoopt zich op en wordt erg hard. Er kunnen, vaak pas na lang en hard persen, zulke grote drollen tevoorschijn komen dat de toiletafvoer erdoor verstopt! Ook aan obstipatie gaat vaak buikpijn vooraf. Daarnaast kunnen er pijnlijke kloofjes in de anus ontstaan.

Kinderen met darmproblemen

Via de huisarts krijg ik vaak kinderen met darmproblemen doorgestuurd. De ene keer gaat het om obstipatie, de andere keer om (peuter)diarree. Ik probeer dan de oorzaak in kaart te brengen. Gaat het bijvoorbeeld om verkeerde voeding, is er sprake van lactose-intolerantie of heeft het kind te maken met een Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)?

Onvoldoende vezels, vocht en vet

Bij darmproblemen is de oorzaak vrijwel altijd terug te vinden in de voeding. Heel vaak bevat de voeding namelijk onvoldoende vezels, vocht en vet. Peuterdiarree is daar een goed voorbeeld van. Het kind krijgt te weinig goede vetten en te veel suikers. Een jong kind heeft in verhouding veel meer vetten nodig dan een volwassene. Vetten spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van onder meer de hersenen, ogen en huid. Volle melkproducten, vette boter, pindakaas (noten) en vis horen dan ook beslist op het menu van een kind. Dit in tegenstelling tot suikerrijke drankjes die veel door kleintjes worden gedronken. Suikers voeden slechte bacteriën in de darmen, waardoor de goede bacteriën hun werk niet kunnen doen.

Puzzelen

Het eten van te weinig vezels kan zowel diarree als obstipatie veroorzaken. Vezels zitten onder andere in groente, fruit en brood. Wees ook voorzichtig met het gebruik van te veel vlees, want dat kan eveneens darmklachten bij je kind veroorzaken. Met name bij obstipatie, lactose-intolerantie en PDS is het soms even puzzelen voordat ik de oorzaak gevonden heb. In dat geval volgen er vaak nog één of meer controleafspraken om te kijken of het helpt wat we doen. Over het algemeen zie je toch een verbetering van de klachten wanneer je het voedingspatroon van je kind aanpast. En dat is waar we het uiteindelijk voor doen!

Inloopspreekuur

Heb je vragen over de darmproblemen van je kind of twijfel je of hij wel de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Ik houd onder meer een inloopspreekuur bij Verloskundige praktijk Pia. Je mag gewoon even binnenlopen voor een eerlijk advies. Maar je kunt natuurlijk ook bellen voor informatie of het maken van een afspraak.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.