BLOG


BLOG | 27 april 2021

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Kinderen krijgen steeds vaker te maken met eetproblemen. De rol van de ouders is groot in de voeding bij kinderen. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind, en wanneer je kind boven een gezond gewicht zit, is gezond eten van groot belang. Wist je dat afvallen niet vervelend hoeft te zijn? Gezonder eten kan namelijk heel leuk zijn! Door middel van het maken van gezonde keuzes, kun je jouw kind weer op een gezond gewicht krijgen. 

Gevolgen

Overgewicht kan een hoop gevolgen met zich meebrengen. Bijna 80% van de kinderen met overgewicht heeft hier op volwassen leeftijd nog steeds last van. Dit kan ertoe leiden dat ze op latere leeftijd last krijgen van bijvoorbeeld een hoog bloedsuikergehalte, slecht cholesterol, hoge bloeddruk, astma, ademhalingsproblemen, bewegingsproblemen, nierproblemen, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en allerlei sociaal-emotionele problemen. Op jonge leeftijd kan een kind met overgewicht al te maken krijgen met diabetes en gewrichtsklachten. Naast deze lichamelijke klachten, is overgewicht voor kinderen vaak ook een psychische last, ze hebben soms een verkeerd zelfbeeld en worden vaker gepest.

Afvallen

‘Het is belangrijk om kinderen op een positieve manier te laten groeien naar een gezond gewicht’, aan het woord is familiediëtist Jildou Tuinman-Leemburg. ‘Een verandering van leefstijl is geen eenvoudige klus en het is belangrijk dat de neuzen dezelfde kant op staan. Voor het kind is het belangrijk dat beide ouders, oppas of kinderopvang, school, opa’s en oma’s ondersteuning bieden. Ik leer het kind hoe ze gezonder kunnen gaan eten en bewegen. Hierbij schakelen we ook de omgeving in om de veranderingen vol te houden.’

Makkelijke tips!

Met deze makkelijke tips kan jij gelijk aan de slag met het overgewicht van je kind:

Eetproblemen?

Een familiediëtist is er niet alleen voor kinderen met overgewicht. Ook voor andere problemen rondom voeding kun voor advies je bij de diëtist terecht. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ondergewicht, voedselallergieën en darmproblemen. Daarnaast biedt Leemburg Familiediëtist hulp bij zwangerschapsvoeding en een gezonde leefstijl voor kinderen en volwassenen. 

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Eerste hulp bij de voedingsproblemen van je baby

Is jouw kindje al toe aan zijn eerste hapje? De familiediëtist geeft praktisch advies als er onverhoopt voedingsproblemen optreden.

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.