BLOG


BLOG | 20 juni 2023

Voedselallergie of voedselintolerantie? Dit is het verschil!

Voedselallergie of voedselintolerantie worden vaak door elkaar worden gehaald, maar in de praktijk verschillen ze wezenlijk van elkaar. En wist je dat veel klachten eigenlijk duiden op een ander probleem? In dit blog vertelt de specialist je er alles over het verschil tussen een voedselallergie of voedselintolerantie.

voedselallergie-of-voedselintolerantie

Voedselallergie

‘Een voedselallergie is een immuunrespons op een specifiek voedingsmiddel,’ vertelt Jildou van Leemburg Familiediëtist. ‘Het immuunsysteem van het lichaam ziet bepaalde eiwitten in het voedsel als schadelijk en reageert op deze ‘vijanden’ door antilichamen vrij te geven. Deze antilichamen veroorzaken vervolgens de symptomen van een allergische reactie’. Een allergie voor voeding kan voorkomen bij alle voedingsmiddelen waar eiwit in zit, zoals pinda’s, noten, koemelk en kippenei.

De symptomen

De symptomen bij een voedselallergie kunnen variëren van mild tot ernstig. Enkele voorbeelden van symptomen van een voedselallergie zijn:

Diagnose en behandeling

Een bloedonderzoek kan het risico voor een voedselallergie vaststellen. ‘Maar,’ waarschuwt Jildou, ‘Dit bloedonderzoek moet altijd gecombineerd worden met een voedingsanamnese. Hiermee stelt een diëtist vast of er daadwerkelijk sprake is van een allergie. Door middel van een uitgebalanceerd voedingsadvies wordt ervoor gezorgd dat er geen voedingsmiddelen onnodig worden vermeden, dat de voeding zo gezond mogelijk blijft en dat er naar alternatieven wordt gezocht.’ Een voedselallergie is niet te behandelen. De ‘behandeling’ bestaat simpelweg uit het vermijden van het voedsel waarvoor men allergisch is.

Voedselintolerantie

‘Een voedselintolerantie is een niet-immuunreactie op een bepaald voedingsmiddel’, vervolgt Jildou. ‘Het lichaam heeft een tekort aan bepaalde enzymen die nodig zijn om voedsel te verteren. Stoffen als lactose zoals lactose in melk, fructose in fruit of sulfiet in wijn kunnen niet worden verwerkt. Dit kan leiden tot symptomen als buikpijn, diarree, winderigheid en misselijkheid. De symptomen van voedselintolerantie zijn doorgaans minder ernstig dan bij voedselallergie. Bovendien variëren de symptomen per persoon en de hoeveelheid van het voedsel dat wordt geconsumeerd. Dit wordt ook wel een tolerantiedrempel genoemd.’

Diagnose en behandeling

‘De diagnose van een voedselintolerantie kan lastig zijn, omdat de klachten zo verschillen. Bovendien ontstaan de symptomen vaak niet direct na het eten van het voedingsmiddel. Het kan soms zelf dagen duren voor de klachten zich voordoen. Daarnaast zijn de klachten vaak algemeen en niet specifiek voor één bepaald voedingsmiddel. Een diëtist kan helpen om mogelijke voedselbronnen te identificeren die een reactie kunnen veroorzaken. Ook hier geldt dat een voedselintolerantie te ‘behandelen’ is door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.’

Contact

Veel mensen denken dat ze een voedselallergie of voedselintolerantie hebben, omdat ze klachten ervaren na het eten van bepaald voedsel. In de praktijk blijkt dit echter maar sporadisch het geval te zijn. In veel gevallen is er iets anders aan de hand. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met een diëtist als jij of bijvoorbeeld je kind klachten hebt. Jildou: ‘Het is belangrijk om te kijken waar je klachten door worden veroorzaakt. Zo stellen we samen een voedingsplan op en voorkomen we dat je lichaam belangrijke voedingsstoffen mist.’ Heb jij klachten die kunnen duiden op een voedselallergie of voedselintolerantie? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.