BLOG


BLOG | 14 juli 2020

Waarom is drinken zo belangrijk?

Wist je dat je lichaam voor ongeveer dertig procent uit water bestaat? Iedereen weet dat we zonder water niet lang in leven blijft. Maar toch wordt het belang van goed en voldoende drinken vaak onderschat. Velen vergeten het om regelmatig te drinken of kiezen voor minder gezonde opties. Ook bij kinderen kan hier veel misgaan. Wanneer goed drinken al jong een gewoonte wordt, heb je daar je leven lang profijt van. Kennis over drinken is dan ook erg belangrijk.

Vochtopname

Elke dag verliest ieder persoon een grote hoeveelheid vocht. Dit komt voornamelijk doordat we zweten, naar het toilet gaan of ademhalen. De hoeveelheid vochtverlies verschilt per persoon. Het hangt af van bijvoorbeeld de leeftijd of welke fysieke inspanningen worden uitgevoerd. Om vochtverlies te compenseren, is voldoende drinken, zo’n anderhalf liter per dag, essentieel. Vocht helpt namelijk bij de opname van voedingsstoffen. Ook zorgt het voor de transport van voedings- en afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. Wanneer je onvoldoende water drinkt, kunnen er complicaties optreden.

Lichaam uit balans

Een van de grootste complicaties die kunnen voorkomen is uitdroging. Uitdroging kun je aan een aantal verschijnselen herkennen. Zo zul je je zwakker voelen en een suf of verward gevoel krijgen, en heb je dorst. Wanneer je uitgedroogd bent, produceert het lichaam geen zweet, ook niet als je aan het sporten bent bijvoorbeeld. Als je niet vroeg ingrijpt of kunt ingrijpen wanneer je de uitdrogingsverschijnselen krijgt, kan het je hersencellen aantasten. Hersencellen zijn namelijk het gevoeligst voor ernstige uitdroging.

Slecht drinkgedrag

Uitdroging is een extreme variant van slecht drinkgedrag. Maar ook mildere vormen van slecht drinken kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor het lichaam. Wanneer je te weinig drinkt, onttrekt het lichaam vocht uit de ontlasting, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie. Daarnaast onderscheidt het lichaam het verschil tussen dorst en trek maar slecht en kan het zijn dat je meer gaat eten, terwijl je eigenlijk meer vocht nodig hebt. Als je te weinig drinkt, kun je bovendien last krijgen van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een slechtere temperatuurregulatie.

Aanwijzingen onvoldoende drinken

Hoe weet je dat je voldoende drinkt? Er is een aantal aanwijzingen waarop je kunt letten.

Hoeveelheid vocht

In normale omstandigheden hebben volwassen 2,5 liter water nodig per dag. Eén liter haalt men uit voeding, anderhalf liter komt uit water of andere dranken. Voor kinderen is dit minder, afhankelijk van het gewicht. Water is de gemakkelijkste en beste manier is om de vochtbalans te herstellen of vast te houden. Water bevat namelijk geen calorieën, suikers of andere toevoegingen. Frisdranken smaken lekker, maar bevatten ook veel suikers en andere ongezonde toevoegingen, niet voor niets is frisdrank één van de grootste dikmakers.

Tips bij dranken

Water drinken mag dan de meest gemakkelijke manier zijn om vocht binnen te krijgen, maar soms heb je behoefte aan afwisseling. Tips voor gezonde dranken zijn:

Diëtist voor jong en oud

Een goede vochtinname kan je op weg helpen naar de juiste eetpatroon. Heb jij of je kind hulp nodig bij een gezonder eetpatroon? Leemburg Familiediëtist kan hierbij hulp bieden. Samen kijken naar de hulpvraag en welke doelen we willen behalen. Zo help ik jou en jouw gezin heel graag weer gezond door het leven te laten gaan.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Eerste hulp bij de voedingsproblemen van je baby

Is jouw kindje al toe aan zijn eerste hapje? De familiediëtist geeft praktisch advies als er onverhoopt voedingsproblemen optreden.

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.