
BLOG
Waarom is drinken zo belangrijk?
Wist je dat je lichaam voor ongeveer dertig procent uit water bestaat? Iedereen weet dat we zonder water niet lang in leven blijft. Maar toch wordt het belang van goed en voldoende drinken vaak onderschat. Velen vergeten het om regelmatig te drinken of kiezen voor minder gezonde opties. Ook bij kinderen kan hier veel misgaan. Wanneer goed drinken al jong een gewoonte wordt, heb je daar je leven lang profijt van. Kennis over drinken is dan ook erg belangrijk.

Vochtopname
Elke dag verliest ieder persoon een grote hoeveelheid vocht. Dit komt voornamelijk doordat we zweten, naar het toilet gaan of ademhalen. De hoeveelheid vochtverlies verschilt per persoon. Het hangt af van bijvoorbeeld de leeftijd of welke fysieke inspanningen worden uitgevoerd. Om vochtverlies te compenseren, is voldoende drinken, zo’n anderhalf liter per dag, essentieel. Vocht helpt namelijk bij de opname van voedingsstoffen. Ook zorgt het voor de transport van voedings- en afvalstoffen en het regelen van de lichaamstemperatuur. Wanneer je onvoldoende water drinkt, kunnen er complicaties optreden.
Lichaam uit balans
Een van de grootste complicaties die kunnen voorkomen is uitdroging. Uitdroging kun je aan een aantal verschijnselen herkennen. Zo zul je je zwakker voelen en een suf of verward gevoel krijgen, en heb je dorst. Wanneer je uitgedroogd bent, produceert het lichaam geen zweet, ook niet als je aan het sporten bent bijvoorbeeld. Als je niet vroeg ingrijpt of kunt ingrijpen wanneer je de uitdrogingsverschijnselen krijgt, kan het je hersencellen aantasten. Hersencellen zijn namelijk het gevoeligst voor ernstige uitdroging.
Slecht drinkgedrag
Uitdroging is een extreme variant van slecht drinkgedrag. Maar ook mildere vormen van slecht drinken kunnen wel degelijk schadelijk zijn voor het lichaam. Wanneer je te weinig drinkt, onttrekt het lichaam vocht uit de ontlasting, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie. Daarnaast onderscheidt het lichaam het verschil tussen dorst en trek maar slecht en kan het zijn dat je meer gaat eten, terwijl je eigenlijk meer vocht nodig hebt. Als je te weinig drinkt, kun je bovendien last krijgen van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en een slechtere temperatuurregulatie.
Aanwijzingen onvoldoende drinken
Hoe weet je dat je voldoende drinkt? Er is een aantal aanwijzingen waarop je kunt letten.
- Kleur van urine. In de ochtend is urine donker van kleur omdat je de hele nacht niet hebt gedronken. Overdag moet urine lichtgeel tot waterachtig van kleur zijn. Is je dit donkergeel of bijna oranje? Dan drink je te weinig.
- Plasfrequentie. Wanneer je een normale hoeveelheid drinkt, verdeeld over de dag, zul je zo’n vijf tot zeven keer per dag naar de wc moeten. Moet je veel minder vaak? Dan drink je hoogstwaarschijnlijk te weinig.
- Lichamelijke klachten. Het lichaam kan verschillende seintjes afgeven waaruit je kunt afleiden dat je te weinig drinkt. Heb je een droge mond, regelmatige spierkrampen, voel je je duf en/of heb je hoofdpijn? Probeer eerst eens goed te drinken. Nemen de klachten af, dan had je te weinig vocht binnengekregen.
Hoeveelheid vocht
In normale omstandigheden hebben volwassen 2,5 liter water nodig per dag. Eén liter haalt men uit voeding, anderhalf liter komt uit water of andere dranken. Voor kinderen is dit minder, afhankelijk van het gewicht. Water is de gemakkelijkste en beste manier is om de vochtbalans te herstellen of vast te houden. Water bevat namelijk geen calorieën, suikers of andere toevoegingen. Frisdranken smaken lekker, maar bevatten ook veel suikers en andere ongezonde toevoegingen, niet voor niets is frisdrank één van de grootste dikmakers.
Tips bij dranken
Water drinken mag dan de meest gemakkelijke manier zijn om vocht binnen te krijgen, maar soms heb je behoefte aan afwisseling. Tips voor gezonde dranken zijn:
- Zwarte en groene thee: om je vochtverlies aan te vullen, kun je zwarte en groene thee drinken. Deze dranken verlagen de bloeddruk en verkleinen het risico op een beroerte. Wanneer je er geen suiker aan toevoegt, zijn ze een gezond alternatief voor water.
- Water met een smaakje: voeg eens fruit of kruiden toe aan je water. Door citroen, aardbei, munt of gember in je glas of flesje te doen krijgt je water een lekkere smaak zónder de extra suikers of calorieën.
- Melk: deze zuiveldrank bevat veel calcium en B12. Mocht het beter passen bij je dieet of eetpatroon, kun je ook kiezen voor plantaardige melkvarianten zoals amandelmelk, rijstmelk of sojamelk.
Diëtist voor jong en oud
Een goede vochtinname kan je op weg helpen naar de juiste eetpatroon. Heb jij of je kind hulp nodig bij een gezonder eetpatroon? Leemburg Familiediëtist kan hierbij hulp bieden. Samen kijken naar de hulpvraag en welke doelen we willen behalen. Zo help ik jou en jouw gezin heel graag weer gezond door het leven te laten gaan.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen

Stel hier je vraag
Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.