
BLOG
Waarom is suiker verslavend?
Suiker in je thee, suiker in je brood, suiker, suiker, suiker… Zelfs in je sausen zitten suikers! Dat te veel suikers niet goed voor je is, is vast al bekend, maar waarom blijf je er dan toch naar grijpen?

Niet verslavend
Afgelopen jaren uiten meer en meer groepen hun zorgen over de hoeveelheid suiker die we consumeren. Suiker is, behalve ongezond, namelijk ook erg verslavend. Het is zo verslavend doordat suiker de beloningscentra in de hersenen activeert, net zoals drugs en opiaten dat doen. Wanneer we suiker consumeren komt er dopamine vrij, ook wel bekend als de geluksstof. Dat deze dopamine vrijkomt maakt dat we misschien naar suiker grijpen om ons gelukkig te gaan voelen en dát is natuurlijk niet de bedoeling. Volgens het voedingscentrum is het niet verslavend en hoef je er niet van ‘af te kicken’ als je ermee stopt.
Comfort food
Eten verbindt, maar eten troost ook. Emotioneel eten is voor veel mensen een vorm van ontspannen, bijvoorbeeld na een rottige dag of een emotionele gebeurtenis. Niet voor niks zien we de dame op TV met een gigantische bak ijs op de bank na een zware relatiebreuk. Ook kan verveling een reden zijn, of is het emotie eten jong aangeleerd. Tegenwoordig zijn we omringd met zoveel suiker, dat het ontzettend makkelijk is om ernaar te grijpen wanneer iets tegenzit of wanneer we verlangen naar iets zoets. Hierdoor krijgen we soms meer suiker binnen dan goed is. Dit kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en bijvoorbeeld lijden tot:
- Gebitsproblemen
- Overbelasting van de alvleesklier
- Overgewicht
- Diabetes type 2
- Hoog cholesterol
- Hoge bloeddruk
Suikerinname verminderen
Suiker volledig uit je dieet verbannen is onverstandig. Het is tenslotte een brandstof, iets dat je energie geeft. Toch is teveel suiker ook niet goed. In Nederland zijn er geen officiële richtlijnen, maar suiker is een koolhydraat en koolhydraten mogen zo’n 40-70% van je energiebehoefte uitmaken. Omgekeerd is niet elke koolhydraat een suiker. Je suikerinname verminderen is makkelijk. Het betekent nooit dat je een snack moet overslaan, maar liever dat je hem uitwisselt voor wat anders. Een koekje voor wat fruit, frisdrank voor water of thee.
Je suiker onder controle
Het kan lastig zijn om verantwoorde keuzes te maken als het gaat om je suikerconsumptie. Zeker als je niet goed weet waar veel suiker in zit, of waar je suikerrijk voedsel moet verruilen. Een diëtist heeft hier veel inzicht in en kan je hier gemakkelijk bij helpen. Neem contact op voor meer informatie.
Deel dit bericht op:
Lees ook
Ervaringen

Stel hier je vraag
Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.