BLOG


BLOG | 12 september 2023

Waarom is suiker verslavend?

Suiker in je thee, suiker in je brood, suiker, suiker, suiker… Zelfs in je sausen zitten suikers! Dat te veel suikers niet goed voor je is, is vast al bekend, maar waarom blijf je er dan toch naar grijpen?

Suiker

Niet verslavend

Afgelopen jaren uiten meer en meer groepen hun zorgen over de hoeveelheid suiker die we consumeren. Suiker is, behalve ongezond, namelijk ook erg verslavend. Het is zo verslavend doordat suiker de beloningscentra in de hersenen activeert, net zoals drugs en opiaten dat doen. Wanneer we suiker consumeren komt er dopamine vrij, ook wel bekend als de geluksstof. Dat deze dopamine vrijkomt maakt dat we misschien naar suiker grijpen om ons gelukkig te gaan voelen en dát is natuurlijk niet de bedoeling. Volgens het voedingscentrum is het niet verslavend en hoef je er niet van ‘af te kicken’ als je ermee stopt.

Comfort food

Eten verbindt, maar eten troost ook. Emotioneel eten is voor veel mensen een vorm van ontspannen, bijvoorbeeld na een rottige dag of een emotionele gebeurtenis. Niet voor niks zien we de dame op TV met een gigantische bak ijs op de bank na een zware relatiebreuk. Ook kan verveling een reden zijn, of is het emotie eten jong aangeleerd. Tegenwoordig zijn we omringd met zoveel suiker, dat het ontzettend makkelijk is om ernaar te grijpen wanneer iets tegenzit of wanneer we verlangen naar iets zoets. Hierdoor krijgen we soms meer suiker binnen dan goed is. Dit kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en bijvoorbeeld lijden tot:

Suikerinname verminderen

Suiker volledig uit je dieet verbannen is onverstandig. Het is tenslotte een brandstof, iets dat je energie geeft. Toch is teveel suiker ook niet goed. In Nederland zijn er geen officiële richtlijnen, maar suiker is een koolhydraat en koolhydraten mogen zo’n 40-70% van je energiebehoefte uitmaken. Omgekeerd is niet elke koolhydraat een suiker. Je suikerinname verminderen is makkelijk. Het betekent nooit dat je een snack moet overslaan, maar liever dat je hem uitwisselt voor wat anders. Een koekje voor wat fruit, frisdrank voor water of thee.

Je suiker onder controle

Het kan lastig zijn om verantwoorde keuzes te maken als het gaat om je suikerconsumptie. Zeker als je niet goed weet waar veel suiker in zit, of waar je suikerrijk voedsel moet verruilen. Een diëtist heeft hier veel inzicht in en kan je hier gemakkelijk bij helpen. Neem contact op voor meer informatie.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.