BLOG


BLOG | 20 oktober 2023

Zwangerschap en overgewicht: hier moet je rekening mee houden

Zwangerschap is een prachtig proces. Je kijkt toe hoe je lichaam met de maanden verandert en groeit. Je lichaam maakt veel door tijdens een zwangerschap. Je wilt dan dat deze daar goed tegen verweerd is en al deze veranderingen kan doorstaan. Als aanstaande moeder is het goed om je gezondheid van je lichaam en lifestyle onder de loep te nemen, om een zo prettig mogelijke zwangerschap door te maken en je kindje in alles te voorzien wat het nodig heeft.

Zwanger worden

Wanneer je overgewicht hebt, heeft dit op veel verschillende manieren invloed op je lichaam. Doordat het bijvoorbeeld je hormoonhuishouding beïnvloedt kan overgewicht het zwanger worden vermoeilijken. Zo kan bijvoorbeeld de menstruatie onregelmatig worden of wegblijven, maar ook bij regelmatige menstruaties kan het in verwachting raken langer duren. Met een stabiel en gezond gewicht zorg je voor een optimale omgeving voor de eicel om te rijpen.

Houdt het realistisch

Het is heel logisch dat je in een bepaalde mate aankomt gedurende je draagtijd. Natuurlijk groeit de baby, maar ook de baarmoeder, het vruchtwater en extra bloed dat je lichaam aanmaakt tikt aan op de weegschaal. De grootste toename in gewicht zul je merken in het tweede trimester. Toch is het niet goed om bewust te gaan proberen afvallen terwijl je het kindje bij je draagt, ook wanneer je overgewicht hebt, omdat dit vaak ook complicaties met zich meebrengt.

Gebalanceerd dieet

Voor vrouwen met overgewicht kan de zwangerschap extra uitdagingen met zich meebrengen. Of misschien wil je voordat je in verwachting raakt raakt eerst op een gezond gewicht geraken. Een evenwichtig en voedzaam dieet is essentieel voor én tijdens de zwangerschap. Met name wanneer je voor twee eet kan dit erg ingewikkeld aanvoelen, omdat sommige voeding afgeraden wordt om te eten. Rauwe vis, bijvoorbeeld, rauw vlees, leverproducten, bepaalde keukenkruiden… ‘Wat mag ik dan wél eten?’ vraag je je soms misschien af. Een diëtist kan helpen door samen met jou een voedingsplan op te stellen.

Complicaties

Wanneer je bij het begin van de zwangerschap overgewicht hebt, vergroot dit je kans op complicaties en, in het ergste geval, een miskraam. Dit komt door de hormonale verstoringen ontstaan door het overgewicht. Je kunt dit voorkomen door te zorgen dat je voor en gedurende de negen maanden een gezond gewicht behoudt. Door een diëtist in de arm te nemen heb je iemand die meekijkt naar je gewicht en je tussentijds kan adviseren, voor een zwangerschap die zo goed mogelijk verloopt voor moeder en kind. Dat kan een hele geruststelling zijn. Wil je zeker zijn dat je goed op gewicht blijft tijdens je draagtijd en de juiste voeding binnenkrijgt? We begeleiden je graag in dit turbulente proces. Neem hier contact op!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.