BLOG


BLOG | 25 april 2023

Zwangerschapsdiabetes: oorzaken en behandeling

Zwangerschapsdiabetes is een type diabetes dat zich tijdens de zwangerschap kan ontwikkelen bij vrouwen die nog niet eerder diabetes hebben gehad. Dit kan gevolgen hebben voor zowel de aanstaande moeder als het kindje. Daarom is het belangrijk om zwangerschapsdiabetes op de juiste manier te behandelen. Een diëtist kan hierbij helpen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de oorzaken en de behandeling van zwangerschapsdiabetes.

zwangerschapsdiabetes

De oorzaken

Zwangerschapsdiabetes, ook wel diabetes gravidarum genoemd, wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen die optreden in het vrouwelijk lichaam tijdens de zwangerschap. De placenta produceert hormonen die de insulineresistentie verhogen. Dat houdt in dat het lichaam meer insuline nodig heeft om glucose uit het bloed te halen. Soms is het lichaam niet in staat om voldoende insuline te produceren. Dat leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel en zwangerschapsdiabetes.

Risicofactoren

Er zijn een aantal factoren die tot een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes leiden. Enkele voorbeelden hiervan zijn een familiegeschiedenis van diabetes, obesitas en een voorgeschiedenis van de aandoening tijdens eerdere zwangerschappen. Ook vrouwen die eerder een baby hebben gekregen die bij de geboorte zwaarder dan 4 kilogram, lopen een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes.

De symptomen

De volgende symptomen kunnen duiden op zwangerschapsdiabetes:

Maar het is ook mogelijk om de aandoening te hebben zonder dat je merkbare symptomen hebt. Wanneer je tot de risicogroep behoort, worden je bloedsuikerwaarden daarom altijd gecontroleerd tussen de 26ste en de 28ste week van je zwangerschap.

De behandeling

Zwangerschapsdiabetes kan op verschillende manieren behandeld worden, waaronder door middel van een speciaal dieet, voldoende lichaamsbeweging en medicatie.

Dieet

Het belangrijkste is om de inname van bepaalde koolhydraten te beperken. Het wordt wel eens beweerd dat je beter helemaal geen koolhydraten kunt eten. Je hebt echter wel degelijk koolhydraten nodig om je energielevel op peil te houden en om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je de inname van koolhydraten over de dag verspreid, blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Het wordt aangeraden om regelmatig en gezond te eten, met drie hoofdmaaltijden en twee of drie snacks per dag. Ook is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Deze stabiliseren de bloedsuikerspiegel.

Lichaamsbeweging

Ook moet je voldoende beweging wanneer je last hebt van zwangerschapsdiabetes. Wandelen, zwemmen of fietsen helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Wel is het belangrijk om te overleggen met een arts of een verloskundige over welke vormen van lichaamsbeweging geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

Medicatie

In sommige gevallen zijn een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging niet voldoende. Dan kan medicatie, zoals insuline, nodig zijn.

Leemburg Familiediëtist

Zwangerschapsdiabetes kan leiden tot complicaties tijdens de zwangerschap en bij de bevalling. Daarom is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden. Een diëtist kan hierbij helpen. Heb je vragen of wil je meer informatie over zwangerschapsdiabetes en wat een diëtist voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met de specialisten van Leemburg Familiediëtist!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.