MOGELIJKHEDEN


Voedselallergie

Een klein percentage van de mensen heeft een voedselallergie. Bij een voedselallergie reageert ons lichaam op het eten of drinken wat we binnenkrijgen. Het immuunsysteem ziet een stukje eiwit als een indringer waardoor het heftig reageert. Er kan sprake zijn van een allergie wanneer:

  • altijd bij het innemen van dat voedingsmiddel klachten ontstaan 
  • de klachten weggaan als het voedingsmiddel niet gegeten wordt

Een allergie voor voeding kan voorkomen bij alle voedingsmiddelen waar eiwit in zit, maar er is wel een aantal waarvoor vaker allergie bestaat zoals: pinda, noten, koemelk, kippenei.

Een allergie is heel vervelend en kan soms ook gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om goed te onderzoeken of er sprake is van een allergie en in welke mate het lichaam hierop reageert. Hierbij is een bloedonderzoek niet afdoende. Dit zegt alleen iets over het risico voor een allergie. Het bloedonderzoek moet altijd gecombineerd worden met een voedingsanamnese door een gespecialiseerde diëtist. Pas dan kan goed vastgesteld worden of er wel of geen sprake is van een voedselallergie. Bovendien zal een gespecialiseerde diëtist ook altijd goed kunnen bekijken of doorverwijzing naar een gespecialiseerd centrum nodig is.

Een goede diagnose is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen niet onnodig worden vermeden en de voeding zo gezond mogelijk blijft. Bovendien kan de diëtist bij een vastgestelde voedselallergie ook helpen met het weglaten van het voedingsmiddel en het zoeken naar alternatieven.

Soms kan een reactie op een voedingsmiddel ook een kruisreactie of een intolerantie zijn.

Kruisallergie

Een kruisallergie is een reactie op voeding wat gelinkt is aan een andere allergie. Bij een allergie reageert ons immuunsysteem heftig op een stukje eiwit. Bij een kruisallergie lijkt het eiwit van het voedingsmiddel veel op het eiwit waar we allergisch voor zijn. Hierdoor ontstaan een soort verwarring en reageert het lichaam ook op dit voedingsmiddel. Dit noemen we ook wel het paraberksyndroom of Oral Allergy Syndrom (OAS).

Een voorbeeld hiervan is appel bij hooikoorts. Het eiwit van appel lijkt op het allergeen, waardoor het lichaam toch reageert. Hierdoor ontstaan vaak klachten rondom de mond, zoals tinteling of kriebel in de mond, opgezette keel, of kriebel naar de oren. Een kruisallergie bestaat vaak voor fruit of noten.

Vaak gaan deze klachten snel weer over, soms helpt het om even wat anders te eten of te drinken. 

Een kruisallergie betekent niet dat je dit product niet kunt eten, maar vervelend kan het wel zijn. Als deze kruisallergieën ervoor zorgen dat je steeds minder kunt eten, kan het verstandig zijn om hier samen met de diëtist naar te kijken. Het is tenslotte erg belangrijk om volwaardig te blijven eten en hier horen fruit en noten ook bij. De diëtist kan je helpen om hierin een goede weg te vinden.

Intolerantie

Sommige mensen kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdragen maar hierbij reageert het immuunsysteem niet. Een voorbeeld hiervan is een lactose-intolerantie.

Bij een lactose-intolerantie maken de darmen geen of onvoldoende lactase aan. Hierdoor wordt lactose uit eten en drinken niet goed verteert wat klachten geeft zoals buikpijn, winderigheid of problemen met de ontlasting.

Om de klachten te verbeteren is het belangrijk zo gezond mogelijk te blijven eten en natuurlijk te kijken wat de klachten veroorzaakt. Bovendien kan er ook een soort tolerantiedrempel zijn, die per persoon verschillend is. Zo kan de ene persoon met een lactose-intolerantie prima een toetje eten zonder klachten, terwijl een ander nog niet een koekje kan eten met een minimale hoeveelheid lactose.

Of er sprake is van een allergie, kruisallergie of intolerantie is soms lastig te ontdekken. Een gespecialiseerde diëtist kan hierbij helpen. Om onze diëtisten goed geschoold te houden, werken we voor de allergieën samen met diëtisten uit het UMCG en het MACK. Hierdoor is Leemburg Familiediëtist altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Heb je het vermoeden dat je allergisch bent? Of kun je voedingsmiddelen moeilijk verdragen? Neem dan gerust contact met ons op. 


Bekijk de andere mogelijkheden

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.