
MOGELIJKHEDEN
Zwanger en voeding
Zwanger zijn is een hele belevenis. Er groeit een heel klein mensje, dat totaal van zijn moeder afhankelijk is. Alle voedingstoffen die hij nodig heeft om te groeien, krijgt hij via zijn moeder. Dit betekent dat je als aanstaande moeder je voeding goed onder de loep moet nemen. Wat zou je extra moeten doen, of zijn er ook voedingsmiddelen die je beter niet kunt gebruiken.

Als zwangere zul je vaak adviezen krijgen over wat je wel of niet mag eten. Soms uit ervaringen van vroeger, via moeders of oma’s. En natuurlijk ook via professionals, zoals je huisarts of verloskundige. Waar let je op?
En wat is waar?
Overgewicht bij zwangerschap
Wanneer een zwangere bij het begin van haar zwangerschap overgewicht of obesitas heeft, heeft zij grotere risico’s op complicaties. Onder overgewicht wordt verstaan een BMI van 25 tot 30. Obesitas is een BMI van 30 of hoger. Bereken hier je BMI.
Hoeveel zou je ongeveer in gewicht mogen toenemen tijdens de zwangerschap? BMI 20-25: 12 -16 kg, BMI 25-30: 8 -12 kg , BMI 30 of hoger: 5-8 kg.
Met een hoger gewicht bij de start van de zwangerschap lopen jij en je kindje risico’s. Denk hierbij aan:
Het is dus zaak om zo gezond mogelijk te eten en te leven voor en tijdens de zwangerschap. Bij een te hoog gewicht is het verstandig om ondersteuning van een diëtist te zoeken, zodat de risico’s voor moeder en kind zoveel mogelijk beperkt worden.
Zwangerschapsdiabetes
Bij diabetes gravidarum oftewel zwangerschapsdiabetes heeft een vrouw tijdens de zwangerschap een verhoogde bloedsuikerwaarde. Dit gaat in een groot deel van de gevallen na de zwangerschap weer over. In een groot deel van de gevallen ontstaat er geen blijvende diabetes, maar in 50% van de gevallen ontstaat er binnen 10 jaar wel diabetes mellitus.
Wat zijn de gevolgen van diabetes gravidarum? Een zwangere met diabetes gravidarum heeft bijvoorbeeld een hoger risico op:
Daarnaast is de kans ongeveer 50 % dat de vrouw binnen 10 jaar na de zwangerschap diabetes type 2 zal ontwikkelen.
Risicofactoren
(bron:NVOG-richtlijnen)
Wanneer uit de test komt dat je zwangerschapsdiabetes hebt, zal de arts je ook doorverwijzen naar een diëtist. Zij zal samen met jou bekijken welke aanpassingen in de voeding kunnen bijdragen aan een verbetering van je bloedsuiker. Niet alleen voeding heeft invloed op de bloedsuiker, maar ook bijvoorbeeld beweging. Het is dus zaak om de voeding aan te passen en zoveel mogelijk in beweging te blijven.
Vaak geeft een aanpassing van de voeding en de leefstijl een verbetering van de bloedsuiker. Maar niet altijd, en dan wordt er gekeken of met medicijnen de bloedsuiker verbeterd kan worden.
Heb je vragen over de voeding tijdens je zwangerschap? Of zoek je begeleiding in de voeding of het dieet tijdens de zwangerschap? Neem dan gerust contact op.
Bekijk de andere mogelijkheden
Ervaringen

Stel hier je vraag
Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.