BLOG


BLOG | 19 november 2023

5 tips om je kind te leren eten

Je kind weigert om te eten, laat staan het opeten van de groenten of iets nieuws proberen. Je kind aan tafel krijgen (en houden) vereist nog net geen ducttape en je voelt je, als ouder, gefrustreerd. Je wilt dat je kind de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te kunnen groeien en ontwikkelen. En je wil daar niet elke avond een strijd om hoeven te voeren. In dit blog tips om je kind te laten eten!

Tip 1: Mix en match

Je kind trekt zijn neus op voor prei, maar is misschien wel gek van een soepje of pasta. In plaats van te kijken naar de dingen die ze niet lusten, kijk naar de dingen en gerechten die ze wél lusten en kijk hoe je het minder geliefde voedsel (zoals groenten) daarin kunt verwerken. Courgette in een soepje, broccoli in een ovenschotel… Zo raken ze gewend aan de smaak zonder dat deze overheersend is.

Tip 2: Laat je kind helpen in de keuken

Eigenlijk is het voor je kind altijd leuk om mee te helpen in de keuken. Behalve dat ze er veel door leren, betekent het samen maken ook vaak dat ze het sneller willen eten. Je eigen creatie smaakt toch al beter? Laat ze bijvoorbeeld:

Voor de veiligheid draai je de stelen van de pannen naar achteren en gebruik je de achterste pitten. Zorg dat het krukje of stoeltje waar ze opstaan stevig staat.

Tip 3: Maak het visueel aantrekkelijk

Door het eten leuk aan te kleden maak je het direct een hoop aantrekkelijker. Geef je kindje hierin de optie om te kiezen: het kleur bord of het bestek. Samen een liedje bedenken en het eten er leuk uit laten zien kan ook helpen om van het eten te gaan genieten. Straf ze niet om hoe ze eten, maar probeer ze te begeleiden in hoe het wel moet. Wat en wanneer ze eten, dat bepaal jij. Hoeveel, dat is aan je kind. Is het bord niet leeg, ruim de tafel dan gewoon af voor de ontwikkeling van goede eetgewoonten. Je kind voelt zelf of hij of zij genoeg gehad heeft.

Tip 4: Een fijne sfeer

Zorg dat de sfeer prettig is aan tafel. Zit het werk je hoog, ben je erg gefrustreerd of vermoeid? Bespreek dit op een later moment, wanneer je alleen bent met je partner. Zorg dat er aan de eettafel een gezellige, positieve sfeer hangt. Praat over leuke dingen die ook de kinderen aangaan.

Tip 5: Het goede voorbeeld om te leren eten

Kinderen imiteren hun ouders constant. Laat je kind zien dat jij óók van het eten geniet. Beschrijf de smaak aan hun en zeg dat je ervan geniet. Je kind is hopelijk eerder geneigd om het tóch nog eens te proberen.

Vraag om hulp

Het kan lastig zijn om momenten van geduld te vinden wanneer je kind moeite heeft met leren eten. Het kan daarom opluchting geven om met een diëtist te werken. De kinderdiëtist van Leemburg Familiediëtist kan hierbij helpen. Neem hier contact op!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.