BLOG


BLOG | 14 maart 2024

De sleutels naar een gezonde leefstijl!

Gezond leven is niet altijd vanzelfsprekend, vooral wanneer verleidingen zoals rijen chocoladerepen in de winkel of drank op feestjes om de hoek liggen. Toch is een gezonde leefstijl nodig voor een gezond en aangenaam leven met een gezond lichaam. In dit blogartikel geven we toegankelijke tips mee om een gezonde leefstijl te omarmen.

gezonde-leefstijl

Tip 1: herken en vermijd stress

Stress is een lichamelijke reactie die je niet langdurig moet ervaren. Het vergroot de kans op een burn-out en medische problemen, zoals hart- en vaatziekten. Stress is simpelweg niet goed voor je gezondheid. Daarnaast kunnen je eetgewoonten veranderen bij aanhoudende stress; je hebt minder eetlust of eet juist meer ongezond eten. Herken de tekenen van stress op tijd in je lichaam en negeer dit niet. Zorg dat je voldoende rust neemt en ontspannen activiteiten doet, zoals een boek lezen, wandelen of muziek luisteren.

Tip 2: eet gezond en gevarieerd

Daarnaast is gezond en gevarieerd eten een andere sleutel naar een gezonde leefstijl. Daarbij geldt: geen bewerkt voedsel eten. Dit is voedsel dat veel suiker, zout of vet bevat. Hoe dichter je voedsel bij de natuur zit, hoe beter. Maak daarom dagelijks wisselende maaltijden met:

–       Groenten en fruit van het seizoen

–       Volkoren graanproducten

–       Eiwitrijkeproducten, zoals vis, vlees en ei

Vermijd bovendien ongezonde gewoontes, zoals roken en probeer zo weinig mogelijk alcohol te drinken.

Tip 3: beweeg elke dag

Bewegen houdt je fit en gezond. Je bouwt spierkracht, conditie en weerstand op, maar ook je spijsvertering blijft door bewegen beter werken. Bovendien draagt beweging bij aan een gezonde spijsvertering door de stimulatie van knijp- en duwbewegingen in je darmen. Daardoor vermijd je onaangename verstoppingen in je darmen. Het is aan te raden om dagelijks ongeveer twintig minuten matig beweegt. Stap bijvoorbeeld op de fiets of ga een blokje om te wandelen. Voeg daar twee keer per week intensieve training aan toe en de invulling hiervan hangt af van de sport die je leuk vindt.

Tip 4: blijf op gezond gewicht

Bovendien is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Dit betekent niet per se dat je extreem moet afslanken en heel dun moet zijn. Het ideale gewicht moet in verhouding staan tot je leeftijd, lengte en geslacht. Je kunt dit uitrekenen met je BMI (Body Mass Index). Zodra je gewicht in balans is, heb je meer energie, een betere weerstand en loop je minder risico op ziektes en aandoeningen. Denk aan een te hoge bloeddruk of diabetes. Kort gezegd zorgt een gezond gewicht ervoor dat je lekkerder in je vel zit.

Problemen met voeding?

Het kan soms lastig om een voedingspatroon te ontwikkelen dat bij je lichaam past. Van bepaalde voedingsproducten krijg jij bijvoorbeeld last van je maag of zwelt je tong op. Het kan zijn dat je een allergie hebt voor pinda, noten, koemelk of ei. Daarnaast kunnen darmgerelateerde aandoeningen, zoals lactose intolerantie of een prikkelbare darm, gezond eten bemoeilijken. Hulp nodig? Bij Leemburg Familiediëtist weten we wat je nodig hebt. Neem gerust contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.