BLOG


BLOG | 5 september 2019

Als zwanger worden maar niet lukt …

Het wordt vaak zo gemakkelijk gezegd: ‘We nemen een kind’. En bij sommige mensen lijkt het ook zo te gaan. Ze worden precies zwanger op het moment dat ze het ‘gepland’ hadden. Maar bij jou zit dat anders. Er is absoluut geen sprake van ‘een kind nemen’. Voor jou is het een wonder dat je ooit hoopt te beleven. Je kijkt immers al zo lang uit naar die zo gewenste zwangerschap. Maar iedere maand is daar weer die teleurstelling terwijl je medisch gezien gewoon in verwachting zou moeten kunnen raken.

Dromen en plannen

Onder het genot van een sigaret en een glaasje wijn hebben je partner en jij al vaak zitten dromen over een kleintje van jullie beiden. Wat zou het leuk zijn als er een kindje van jullie samen komt. Je partner heeft plannen om zelf een wieg en commode te maken en jij bent in gedachten al de babykamer aan het inrichten. Maar ja, daarvoor moet er wel eerst een zwangerschap zijn. En daar wachten jullie nu al ruim een jaar op.

Roken en alcohol

Je hebt je al wel voorgenomen om te stoppen met roken wanneer je eenmaal zwanger bent. En de alcohol moet je dan natuurlijk ook laten staan. Maar nu neem je het er nog even van. Het kost je sowieso te veel stress om nu te stoppen. Vooral tegen de tijd dat je ongesteld moet worden, ben je behoorlijk gespannen. Zou het dit keer dan nu eindelijk zover zijn?

Gevolgen voor vrouw én man

Toch is jullie levensstijl er misschien wel de oorzaak van dat een zwangerschap tot nu toe is uitgebleven. Want wist je wel dat roken (én meeroken), alcohol en verkeerde eetgewoontes kunnen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. En dat geldt voor zowel de man als de vrouw!

Vruchtbaarheidsproblemen

Onderzoek heeft aangetoond dat bij rokers anderhalf tot tweemaal zo vaak vruchtbaarheidsproblemen voorkomen als bij niet-rokers. Hoe meer je rookt, hoe langer het kan duren voordat je zwanger wordt. Voor de man geldt ook nog eens dat wanneer hij én rookt én regelmatig een glaasje drinkt de kwaliteit van zijn sperma afneemt.

Leefstijl en voeding

Naast roken en alcohol heeft ook je leefstijl en voedingspatroon invloed op jullie vruchtbaarheid. Het is dan ook belangrijk om met een gezond lijf aan de zwangerschap te beginnen. Wat jij en je partner eten voordat jij in verwachting raakt, is van belang voor jullie kindje. Het zijn als het ware de grondstoffen voor de bouwstenen die de samengesmolten ei- en zaadcel nodig hebben om uit te groeien tot een vruchtje. In de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle organen van het kindje aangelegd, dus dan is goede voeding extra belangrijk.

Familiediëtist

Maar waaruit bestaat gezonde voeding nu eigenlijk? We weten natuurlijk allemaal dat teveel suikers en vetten niet goed zijn, en dat je genoeg groente en fruit moet eten. Maar ook voldoende calorieën en de juiste voedingsstoffen zijn in deze periode extra belangrijk. Omdat ik als diëtist onder andere gespecialiseerd ben in voeding bij zwangerschap, kan ik je in dit traject heel goed begeleiden. Probeer het gewoon, het is beslist de moeite waard! En wie weet prijkt over een jaar jullie geboortekaartje op mijn prikbord.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Eerste hulp bij de voedingsproblemen van je baby

Is jouw kindje al toe aan zijn eerste hapje? De familiediëtist geeft praktisch advies als er onverhoopt voedingsproblemen optreden.

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.