BLOG


BLOG | 15 februari 2024

Help, mijn peuter eet moeilijk!

Voor de zoveelste keer schuift je kindje het eten van tafel. Je probeert telkens ander eten uit, maar je peuter blijft vaak weigeren. Een kipnugget, aardbeitjes of ander zoet hapje gaat er wel in. In andere voedingsmiddelen blijft je kindje rond prakken. Je peuter eet moeilijk. Wat nu?

peuter-eet-moeilijk

Onmacht

In het eerste jaar groeide je kindje als een speer. Dat is ook gebruikelijk. Dat eerste jaar is essentieel voor het ontwikkelen van smaak. Maar zodra de peutertijd aanbreekt, merk je dat je kindje minder goed eet. Ondanks dat je verschillende maaltijden uitprobeert, blijft je kindje er vaak mee spelen, gooit het weg of schuift het weg. Het is ontzettend frustrerend als ouder wanneer je peuter moeilijk eet. Je bent bang dat je kind minder goed ontwikkelt. Het is mogelijk dat het moeilijke eten voorkomt uit een lichamelijk probleem, zoals een allergie, darmprobleem of afwijking in de slokdarm. Maar toch blijkt het veelal met de leeftijdsfase te maken te hebben.

Eigen individu

Vanaf het tweede levensjaar ontdekt je peuter zelfbewustzijn. Ze beseffen dat ze een eigen individu zijn en willen meer zelf bepalen. Daarom is het niet zo gek dat er steeds vaker ‘nee!’ wordt gezegd, ook tegen eten. Je peuter wordt opstandig en draait vaker het hoofd weg wanneer je een hapje wilt geven. Het kan zijn dat je kindje door deze peuterpuberteit eenzijdiger eet.

Omgaan met moeilijk eetgedrag

Hoewel de kans groot is dat deze fase van moeilijk eten vanzelf verbetert, is het ook belangrijk dat je kind op deze leeftijd gezond eet. De sleutel ligt vaak in de manier waarop je als ouders met deze situatie omgaat. Probeer bijvoorbeeld geen strijd te maken van het eten, maar maak het gezellig. Dit kan door altijd samen te eten en ook gezellig te kletsen. Blijf tegelijkertijd verschillende voedingsmiddelen aanbieden, zelfs als je kind maar één hapje eet. Dit is al een positieve start. Door regelmatig diverse voedingsmiddelen aan te bieden, zal je kind vanzelf meer gaan eten.

Tips!

Er zijn een paar extra tips die je kunt proberen om met het lastige eetgedrag om te gaan:

Hulp van diëtist

Blijft je kindje moeilijk eten? Op een gegeven moment is meer hulp wellicht wenselijk. Vooral wanneer je kindje minder levendig en vrolijk is en niet meer goed groeit door het weinig eten. Een gespecialiseerde kinderdiëtist is de persoon die je zoekt. Bij Leemburg Familiediëtist helpen we jou en je peuter graag verder. We gaan samen in gesprek en kijken wat er nodig is om het eten te stimuleren. Daarbij letten we uiteraard ook op een eventueel lichamelijk probleem. Voor je het weet smult je kindje weer van de juiste voeding. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.