BLOG


BLOG | 24 juli 2020

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Tijdens je zwangerschap een paar kilootjes aankomen is natuurlijk helemaal normaal. Er groeit een nieuw leven in jou dat ruimte nodig heeft. Maar na een tijdje merk jij verandering in je lichaam. De bezoekjes naar de wc nemen toe en aan jouw dorst lijkt maar geen einde te komen. Wellicht is het normaal, maar zo voelt het niet. Wat zou er aan de hand zijn?

zwangerschapsdiabetes

Bijzondere diabetes

Mogelijk heb je last van zwangerschapsdiabetes. Dit is een bijzondere vorm van diabetes mellitus. Ongeveer vijf procent van alle zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. In het geval van zwangerschapsdiabetes is de hoeveelheid suiker in je bloed verhoogd. Normaal gesproken vangt je lichaam de ingenomen koolhydraten op met de aanmaak van insuline. Maar zwanger zijn verandert veel in de hormoonhuishouding. Hierdoor kan insuline zijn werk niet goed doen of wordt het te weinig aangemaakt.

Risico’s

Deze vorm van diabetes kan zowel voor het kind als moeder gevaren met zich meebrengen. Als het om het kind gaat, is een te sterke groei één van de risico’s. Daarnaast krijgt de baby niet meer de voormalige hoeveelheid glucose binnen, waardoor zijn bloedsuikergehalte daalt. Ook kan het kindje geel worden, maar vaak verdwijnt dit vanzelf na verloop van tijd. Ook vroeggeboorte kan voorkomen omdat de grotere baby geen ruimte meer heeft. Voor de moeder is er een verhoogde kans op infecties in de nieren, blaas, baarmoeder en de baarmoederhals. Daarnaast is de kans ongeveer vijftig procent dat ze binnen tien jaar zelf diabetes ontwikkelt. Het is dus van belang om de symptomen niet te negeren.

Alarmbellen

Maar wat zijn de symptomen? De meeste vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben het niet door. Toch zijn er bepaalde symptomen waar je alert op kunt zijn. Zo zul je aanzienlijk vaker moeten plassen en veel dorst hebben. Ook kun je je extra vermoeid voelen en jeuk ervaren. Verder is een te veel aan vruchtwater ook een symptoom om op te letten. Dit is te zien op de echo. Wanneer jij zwangerschapsdiabetes vermoedt, kan er een speciale test worden afgenomen om dit aan te tonen. Bij de test krijg je een suikerdrankje. Op die manier kan de arts zien of je lichaam voldoende insuline aanmaakt. Ongeveer een uur later meet de arts je bloedsuikerwaarde op basis waarvan de diagnose gesteld kan worden.

Risicogroepen

Daarnaast zijn er bepaalde risicogroepen die het advies krijgen een test te doen. Dit gaat om:

Wat kun je doen?

Wanneer uit de test blijkt dat er sprake is van zwangerschapsdiabetes, kun je daar natuurlijk van schrikken. Gelukkig is het in het algemeen goed te behandelen. Als eerste verwijst de arts je door naar een diëtist. Wij gaan samen met jou kijken hoe we de klachten middels voeding kunnen verminderen. Vaak zijn er een paar ingrepen nodig die de gezondheid van zowel moeder als kind sterk kunnen verbeteren.

Wat te eten?

Een basistip is het sterk beperken van suikerrijke voedingsmiddelen. Ongemerkt krijgen we vaak veel suikers binnen uit sappen en frisdrank of uit snacks zoals koek en chocolade. Zeker drinken is een vaak onzichtbare suikerbron die de bloedsuikerspiegel danig in de war kan schoppen. Verwarrend is dat je wel koolhydraten kunt blijven eten, hoewel deze ook tot de suikers behoren. Je hebt ze echter wel degelijk nodig om energiek te blijven. Aan te raden is je inname van koolhydraten goed over de dag te verspreiden, zodat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.

Hoe te eten?

Niet alleen wát je eet, ook hóé je eet is van belang. De zinsnede ‘eten voor twee’ is namelijk behoorlijk achterhaald. Hoeveel voedsel je lichaam nodig heeft, is vooral afhankelijk van de hoeveelheid beweging en je lengte en gewicht. Wel kan het verstandig zijn wat meer van bepaalde bouwstoffen binnen te krijgen, zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Heb jij vragen omtrent een gezonde voeding bij zwangerschap(sdiabetes)? Neem gerust contact op met Leemburg Familiediëtist voor meer informatie.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Eerste hulp bij de voedingsproblemen van je baby

Is jouw kindje al toe aan zijn eerste hapje? De familiediëtist geeft praktisch advies als er onverhoopt voedingsproblemen optreden.

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.