BLOG


BLOG | 18 januari 2024

PDS: wat is het?

Opnieuw komen hardnekkige buikkrampen tevoorschijn. De laatste tijd ervaar je steeds vaker deze ongemakken, zelfs op momenten die totaal ongelegen komen. Of je nu aan het werk bent, bij familie bent of op de verjaardag van een kennis, de krampen lijken geen rekening te houden met de situatie. Zou het kunnen zijn dat je last hebt van PDS (prikkelbare darm syndroom)?

PDS

Vervelende klachten

Prikkelbare darm syndroom is een veel voorkomende chronische darmaandoening. In Nederland heeft 1 op de 25 mensen ermee te maken. Buikpijn en buikkrampen staan vaak op de voorgrond. Daarnaast kunnen ook een opgezette buik na het eten en problemen met je ontlasting voorkomen. Je moet wellicht heel vaak naar de wc of juist een lange tijd niet en je hebt regelmatig last van winderigheid. Deze klachten zijn gelukkig niet gevaarlijk, maar kunnen wel ontzettend vervelend zijn.

Kenmerken

Hoe kan het dat je last hebt van een prikkelbare darm? De oorzaak van PDS is helaas nog niet helemaal duidelijk. Maar er zijn wel een paar kenmerken van je darm die op de aandoening kunnen wijzen. Dit zijn:

Is PDS psychisch?

Vroeger werd PDS beschouwd als een psychische aandoening. Het werd afgedaan als ‘het zit tussen je oren’. Maar na uitgebreider onderzoek is tegenwoordig duidelijk dat je het zeker niet verzint en dat er iets speelt je darm. Toch kunnen bepaalde psychische factoren je klachten verergeren of uitlokken. Bijvoorbeeld wanneer je veel druk ervaart en spanningen hebt op werk. Naast stress kunnen ook perioden van verdriet of angst invloed hebben.

Juiste leefstijl

Goed, het is duidelijk dat je te maken hebt met PDS. Maar wat kun je er eigenlijk tegen doen? Helaas zijn er geen medicijnen voor deze aandoeningen. Een gezonde leefstijl is wél een manier om je PDS te verbeteren:

Persoonlijk advies

Hoe de aandoening zich uit is bij iedereen anders. Het is daarom niet altijd eenvoudig om de juiste voeding te vinden die werkt voor jouw lichaam. De reactie op voedingsstoffen kan variëren. De één reageert bijvoorbeeld gevoeliger op zuivel dan de ander. Welke voedingsstoffen werken voor jou is persoonlijk. Bij Leemburg Familiediëtist staan we voor je klaar om deskundig en persoonlijk advies te geven. We kijken samen wat wel en niet werkt voor jou qua voeding. Op die manier wordt het makkelijk om met je prikkelbare darm om te gaan! Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.