BLOG


BLOG | 22 december 2023

Alles over ARFID

Eetstoornissen zijn complexe psychische aandoeningen die een grote impact kunnen hebben op je dagelijkse leven. Wanneer je ARFID hebt zijn er bepaalde soorten voedsel die je niet eet. Omdat je bang bent om het te eten, of omdat je jezelf er fysiek niet toe kan zetten. Als gevolg eet je vaak te weinig en krijg je te weinig voedingsstoffen, wat weer zijn eigen gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Wat is ARFID?

ARFID is een afkorting voor avoidant/restrictive food intake disorder. Hierdoor blijf je bijvoorbeeld weg bij bepaalde voeding door de smaak, maar ook de textuur, geur, kleur of het merk kan een rol spelen. Sommige mensen met ARFID zijn bang voor bepaalde voeding omdat ze bang zijn te stikken, er buikpijn van denken te krijgen of er anders op te reageren. Misschien ben je bang dat het eten over datum is en baart dit je zorgen. Je hebt een lijstje van veilige voeding, maar bij de meeste mensen met ARFID is dit lijstje dusdanig kort dat ze een grote hoeveelheid voedingsstoffen mislopen.

Misverstand

Men denkt bij een eetstoornis vrijwel standaard aan zwaar ondergewicht, maar dit is niet het geval. Overgewicht door bepaalde voedingspatronen kan ook een gevolg zijn van een eetstoornis, bijvoorbeeld doordat je alleen dingen durft te eten met veel calorieën.

Oorzaak

ARFID kan al vanaf jongs af aan vorm nemen, of later in het leven ontstaan. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

Laagdrempelige hulp

Wanneer je merkt dat je moeite hebt met bepaalde soorten voedsel, kan dit je erg hinderen en kan dit je relatie met voedsel negatief beïnvloeden. Toch kan de stap naar de huisarts of een psycholoog erg groot en onmogelijk voelen. In dat geval kan een diëtist misschien een uitkomst zijn. Deze kan meekijken naar jouw dagelijkse lichamelijke behoefte en op basis hiervan een menu samenstellen waarbij we ARFID onder controle proberen te houden. De diëtist ondersteunt en kan je praktische tips geven. Neem hier contact op.

Deel dit bericht op:

Lees ook

Borstvoeding: natuurlijker kan het niet

Wanneer je zwanger bent, zal je al nadenken over hoe jij straks je baby gaat voeden. Lees hier meer over borstvoeding en de voordelen hiervan.

Lees verder

Als zwanger worden maar niet lukt …

Bij sommige mensen gaat het zo makkelijk zwanger worden. Maar bij jou zou het een wonder zijn als het lukt. Lees hier over hoe de kans vergroot kan worden.

Lees verder

Heb jij zwangerschapsdiabetes?

Ben jij meer dan 24 weken zwanger, ben je erg gegroeid, heb je vaak dorst en moet je steeds veel plassen? Dan is er een kans dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Lees verder

Help! Ik heb een kruisallergie!

Noten zijn supergezond. Toch kan niet iedereen hiervan genieten, omdat ze er nogal heftig op reageren. Lees hier meer over kruisallergieën.

Lees verder

Gezonde voeding bij afwijkende groei

Wanneer je kind afwijkende groei vertoont, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen. Lees hier meer over gezonde voeding bij afwijkende groei.

Lees verder

Darmproblemen: zelf dokteren werkt vaak onvoldoende

Waar je ook mee kampt, darmproblemen zijn ontzettend vervelend. En bovendien is het veelal lastig te achterhalen waar ze nu precies door ontstaan.

Lees verder

Waarom is drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is van belang om je lichaam in balans te houden. Lees hier meer waarom dit zo belangrijk is!

Lees verder

Wat te doen bij zwangerschapsdiabetes?

Wil jij het roer omgooien en je zwangerschapsdiabetes tegengaan? Een zorgvuldig dieetplan helpt je hierbij!

Lees verder

Je kind laten groeien naar een gezond gewicht

Hoe maak je gezonde keuzes voor je kinderen? De rol van de ouders hierin is enorm!

Lees verder

Ervaringen

Zeer fijne diëtiste en niet alleen voor kinderen!

- Henk Struijs

Helemaal goed!

- Bart Leemburg

Stel hier je vraag

Heb je een vraag voor Leemburg Familiediëtist? Stel hem hier.